Historia

BERGBOM & CO AKTIEBOLAG MALMÖ

AB Bergbom är berättelsen om stolta rötter och traditioner – en berättelse som aldrig har skrivits. Bergbom & Co AB, kallat Bergboms, var en svensk belysningstillverkare som grundades 1940 i Malmö. Efraim Ljung (1878-1955), företagets grundare, var en driftig entreprenör som även etablerade Ljungs Industrier, föregångaren till vad vi idag känner som DUX, samt en rad andra företag, däribland Ljungs Chokolad & Kakaofabrik och Ljungs Teimport. Bergboms började ursprungligen med att tillverka glassmaskiner och elvispar, men började under efterkrigstiden tillverka lampor för den svenska marknaden. Bergboms hade både bords-, vägg- och golvlampor samt pendlar och ljuskronor i portföljen – i material från mässing och stål till keramik och glas.

Det fanns en lucka i marknaden kring 1950, vilket Bergboms utnyttjade på bästa sätt. Ekonomin var god, så det fanns gott om möjligheter att experimentera och utveckla produkter och kunderna var villiga att köpa efter några svåra år på 1940-talet. I Skandinavien flyttade man oftare och allt fler bytte bostad och konsumtionen ökade markant.

Bergboms kollektion omfattade ett stort antal lampor – idag klassiker – designade av kända designers från både Sverige och utlandet. Företaget samlade så att säga många riktningar och stilar under en etikett. Bland de mest kända är Greta Magnusson Grossman, Ruud Ekstrand, Eje Ahlgren, Berndt Nordstedt, Edward Wormley, Alf Svensson, Aldo Londi m.fl. Greta Magnusson Grossmans mycket populära Gräshoppa-lampa (1947) är bland de mest ikoniska lamporna. Hon designade lampan (Grasshopper) åt möbelaffären Barker Brothers (Ralph O. Smith), men ”Gräshoppan” är även känd som modell G-33, som den heter i Bergboms svenska produktion. Samarbetet med Aldo Londi och Bitossi på 1960- och 1970-talen står också som något alldeles speciellt i berättelsen om Bergboms. Ett samarbete som resulterade i glaserade keramiska bordslampor som gav eko och nu är ikoniska och mycket eftertraktade. Även Alf Svenssons svenska hängsmycke från 1950-talet – skapade åren då han designade speciellt för DUX och Fritz Hansen – bidrog till att definiera företaget.

Bergboms var skickliga på att samarbeta internationellt – och på att få licenserna. Arbetet gjordes med amerikanska, engelska, italienska designers och tillverkare. Bergboms producerade lokalt i Malmö på Celsiusgatan 40 under merparten av tiden.

Var är Bergboms idag?
Fjärde generationen Ljung förvaltar fortfarande varumärket Bergboms och producerar Bergboms-lampor 2023. Utöver de modeller som MENU/Audo nu lanserar – Wing, Collector och Resonant så har Bergboms 2.0 startat upp en svensk produktion av 75- serien.

Privat bild.

Katalog från 50-talet.